Teknik Belajar Matematik

Ada beberapa perkara yang belajar daripada Budiyamin tentang matematik. Satu, kalau nak pandai matematik, kita kena suka matapelajaran tu. Habis, kalau kita dah memang tak suka macam mana? Caranya, mula-mula buat-buat macam kita sukakan matapelajaran tu. Kita macam berlakon sikit yang kita suka subjek tu. Kemudian, mula buat latihan sedikit demi sedikit. Tak perlu terus mula dengan 100 soalan. Bukan apa, takut terkejut nanti lepas tu terus makin benci.  :)

Kedua, matematik adalah latihan dan latihan adalah matematik. Maksud saya, matematik adalah satu subjek yang anda perlu buat latihan untuk menguasainya, bukan membaca. (Ada pelajar yang belajar matematik dengan hanya membacanya). Saya berjaya menguasai matematik kerana saya ikut Budiyamin buat latihan. Semakin banyak latihan saya buat, saya jadi semakin cekap. Malah, ramai kawan sekelas akan tanya saya dan Budiyamin tentang cara menjawab soalan matematik.

Ketiga, matematik adalah matapelajaran yang memerlukan disiplin. Walaupun anda faham topik tertentu, anda tidak akan dapat menjawab dalam masa yang diberikan jika anda tidak mendisiplinkan diri untuk menjawab soalan matematik. Setiap kali anda berlatih menjawab soalan matematik, catat masa yang anda ambil. Selalunya anda ada masa kurang daripada 3 minit untuk menjawab satu soalan. Jadi, cuba kejar masa itu, :) maksud saya, cuba latih menjawab dengan secepat mungkin.

Keempat, anda perlu HAFAL SIFIR! Saya tahu ramai pelajar yang merungut tentang perkara ini. Ada pelajar tingkatan lima yang saya uji dengan sifir 7 pun tidak lepas. Alasan mereka, mereka boleh guna mesin kira, mengapa perlu ingat sifir?

Persoalannya ialah, hafal sifir bukan sahaja untuk mengetahui berapa 5 x 5 dan berapa 12 x 7. Tetapi, menghafal sifir akan membuat otak anda lebih cepat dan cekap mengira. Kalau asyik bergantung kepada mesin kira, daya pemikiran anda akan semakin lemah kerana tidak ada usaha yang dilakukan oleh otak anda. Lihat mereka yang handal matematik, pasti mereka cekap juga dalam sifir.

Akhir sekali, anda perlu ada azam dan kemahuan untuk jadi hebat dalam subjek matematik. Jika anda kisah tidak kisah, sukar untuk anda kuasai subjek ini. Insyaallah saya akan kongsikan lagi di masa akan datang petua-petua untuk menguasai matapelajaran matematik ini.

osman affan

Osman Affan

270 Responses to Teknik Belajar Matematik

  1. remyjo berkata:

    saya ni dari kecik sampai dah tua ni tak suka matematik. La ni saya terpaksa ajar pula anak saya subjek ni. Memang benar apa yang dinyatakan, kita harus buat latih tubi agar meresap skill yang memberangsangkan..

  2. rose berkata:

    saya nie sejak masuk tingkatan 2 matapelajaran matematik saya terus-menerus gagal.sehingga kini saya tingkatan 3,walaupun dah banyak kali saya tanya rakan-rakan yang mahir dan adakalanya tanya guru matematik.tapi hasilnya tetap sama markah saya tetap gagal.saya setuju apa yang dinyatakan,kita harus banyak lakukan latih tubi dan cuba untuk buat latihan dengan kerap kali barulah hasilnya seperti yang kita impikan…………

    • NURUL NADHRAH berkata:

      SAYA PUN SAMA MACAM AWAK JUGA,TIAP2 KALI UJIAN MESTI GAGAL..WALAUPUN DAH TANYA DENGAN KAWAN YANG HANDAL MT MASIH JUGA GAGAL!!!

      • qiela berkata:

        ermmm samalah ngan saya….
        tp x da la gagal cme markah yang cukup 2 mkn…saya teringin nak dapat A tp mcm tuh jugak…itulaa kita kene uat latian lebih…

      • erine berkata:

        sama dgn saya juga… mmg selalu gagal….

      • nurely yana berkata:

        saya pun sama dop pnah pun pas dlm matematik.hanya dpat e sahaja ples tolong saya.boleh tak ajar saye..

      • alexandra berkata:

        kalau asyik tanye aje, tp x berusaha untuk faham dan tak buat latih tubi, baik x payah tanya llangsung kawan awk… x kisah lah awak tanya kawan yang paling handal dalam matematik sekalipun, kalau awk sendiri tak berusaha tak ada gunanya. sy dulu pun selalu dapat c dalam matapelajaran matematik. tapi bila berusaha sedaya upaya. mesti boleh buat punye. so, USAHA.!! bila kita mengira, dan jawapan kita betul, kita akan rasa kepuasannya. bukan stakat nak lulus exam aje….

    • atikah berkata:

      saya daripada ting 1 hingga ting 2 asyik gagal je

    • taj berkata:

      macam mana nak latih tubicaranye pun x tahu boleh tolong sikit x besok ade ujian pengesanan 1 form2{21/2/2012}please:)

  3. rose berkata:

    saya nie sejak masuk tingkatan 2 matapelajaran matematik saya terus-menerus gagal.sehingga kini saya tingkatan 3,walaupun dah banyak kali saya tanya rakan-rakan yang mahir dan adakalanya tanya guru matematik.tapi hasilnya tetap sama markah saya tetap gagal.satu hari saya terpaksa mengajar rakan-rakan yang memang lemah.selagi terdaya saya akan tolong mereka.saya setuju apa yang dinyatakan,kita harus banyak lakukan latih tubi dan cuba untuk buat latihan dengan kerap kali barulah hasilnya seperti yang kita impikan…………

  4. mysara kilia berkata:

    saya suka matematik saya boleh hafal sifir 20 je macam mana nak hafal sifir lago?

  5. muzaffar berkata:

    saya suka sangat kat matematik nie kadang2 pning kepala,macam mana tak nak pening kepala?

  6. saya teringin sgt nak dpt A dlm matapelajaran matematik ni kadang2 klu sy ada peperiksaan kadang dpt D,C dan B pernah gak dpt A tpi wak2 darja 1 sy.tlnglah sy supaya sy dpt A dlm mata pelajaran matematik ni

  7. ARIFFAH berkata:

    gggggggggggggooooooooooooooooooooooooddddddddddddddd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  8. shukree berkata:

    klu bljr add math gini juga?n brp jam seminggu yg wjib dsediakan utk buat latihan?i hate math actually…hahaha…,

  9. awek farid berkata:

    saya ske sgt ngan subjek matematik ni…tp sya masih x brpuas ati cz matematik sya dikatakan bukan dpt a+,setiap kali sya hadapi exam,ckgu sya selalu mncabar sya mndpt 100% dlm matematik tp sya hanya mndpt stkat 80% ke atas shja.,mcm mane ek nk blaja nak dptkn a+?

  10. awek farid berkata:

    eh,muzaffar ko umo wape ek?wey arfah ape ya goooooooooooddddddddd sgt toh!!!!!!

  11. awek hafiz berkata:

    akum,,kwn tlong r sye cmne nk scor dlm math n +math??sye slalu gak r gagal time peksa..so plizzz r bg aq tipzz y baekkk punyeeee….

  12. ija berkata:

    tolong lah say slu gagal mat peliss

  13. balqis syazwani berkata:

    asssalamualaikum,
    sy mempunyai masalah dlm matematik….
    sy slalu wat latihan,tapi,gagal jugak nk menguasainyer…..
    plezz bg tips yg lebih mendlm..
    assalamualaikum….

  14. t-rah berkata:

    cmekum….sy ni mmg ske maths tp….sllu je dpt ‘C’ stiap kli exm…klu bleh bg la st tip untuk ingat psl format…stiap chapter dri form 1 smpai form 3…

  15. naem(rempit) berkata:

    cye shalu gagal m3.. ajar r cket konsep b’kesan dlm mata pelajaran math!
    klu anda berminat hendak mengajar saya, alhamdulilah.. jika tidak no hal. ini no tefon cye 0129045019

  16. farhan berkata:

    pada saya dulu matematik,tapi sekarang saya memang suka matematik
    kerana tips2 matematik itulah menyebabkan saya sukakannya.

  17. mohammad hanif abdul mahat berkata:

    saya dr kecik lg dha memang saya minat kat subj matematik tp stlh sya masuk tingkatan sllu gagal…..sya dha tumpukan perhatian kat kelas tp mc jgak kurang pham????

  18. yana berkata:

    sy nie mmg xmnt math tpy sy dh nk dkt exam bru nk crik jln nt0k slesaikn mslh math tpy yg mmpu sy wat dgn lthan je..skrunk nsib ap yg sy wt lthan ad yg ms0k ad yg xms0k dlm kpla otak..skrunk sy buntu dan perlukn bntuan nt0k sy jwb s0alan math bab INDICES..tlng la sy nt0k crik jln nk slesaikn mslh bab nie!!!!!

  19. p-qah berkata:

    sy minat sngat la math…tp mcm mne nak dpat A,sy slalu dpat 70 ke atas x pernah bleh A tp alhamdulillah cikgu math sy score sy A untuk ujian akhir tahun nie..moga2 sy dpat ape yng diingin kan oleh cikgu math sy..

    • iqbal berkata:

      saya suka matapelajaran matametik tak tahu lah kenapa saya suka dulu saya tak suka matapeiejaran matametik ni sejak saya masuk tahun empat baru lah saya suka.tiap kali cikgu mengajar saya terus paham terima kasih cikgu raziah agus kerana mengajar saya sehingga paham…

  20. A-M-M-A-R berkata:

    pada mulanya memang sya x ska sgt pada math form 2,,memeningkan! RATIO,pyntigoras,algebra,,semua x phm,!!! tapi sy try ska kt math,lme2 sy berjaya mandapat A dlm math!

  21. lenchai sentose berkata:

    hmm…bagoz gak petue nie!!ok2 nk try la!!!

  22. lenchai sentose berkata:

    opz!!lpe lakz!!sye bab math nie dri dajah nam ag mmg xpro!!form 1 sye xblaja!!form 2 troz mashok!!letey la sked nk kchup!!xde pomler yg besh ?????

  23. eiyra berkata:

    cye sbnrnye x ske blajar mth..coz mmeningkn kpale cye..
    tlonglh cye cmne nk bljr math..
    sye ney cpt sgt give up…

  24. diera berkata:

    ermm..sy memg mint math tp slalu je gagl..trus trang mate memg memningkan kpale..frst sy dpt A pn time f.1 pastu trus dpt 50 k bawh..pdahal sy dh cbe stdy hard sme je..cmne ek??

  25. izzzzaaaaaa_iiirahhhhhhh_accccaacc berkata:

    sy ni jujur la mmg lembab + mlas..xthu nape.. suka 2 suka tp thu…mmg mahu A dlm exam tp selalu dpt E,D,C… Xprh dpt A.. plezzzz sapew2 yg bc ni,doakn kbaikan kt sy.k
    OOOKKKEyyyy…

  26. cak_ahhhhh berkata:

    aku mmg lembab matematik… sifir 7,6,4,3,8(sket2 je),12…. mmg lembab..! xpick up… so, klu ujian math aku, slalu dpat c and b…. aaaaaaaaahhhhhhhhhh! frusst siiiiooooot…!

  27. welwen berkata:

    saya suka gak math… tapi asik2 gagal ja… enth knpa tp mungkin coz… fomular??? frst tym belajar ok!!! tapi bila exam xingt mcm na mau buat???/

  28. nurul ain berkata:

    asalammualaikum, sye ske kn matematik tpi knape sush sngt cyew nk msuk kpale..kdang2 lpew fprmula la…sye dri dlu matematik x pernah nk dapat A..urm bantu la cye…cikgu yang mengajar sye pun penat nk ulang2 kt sye..thun ni sye nk pmr..sye azam nk 8Atpi subjek matemtik membuatkan sye gagal..sye dh cube sedaya upaya sye..tpi knp susah sngt..ya allah tlong la..urm bg tips kt sye..bnyak kli sye study matematik tpi x pernah nk dapat..urm sedihla..steress la..

  29. neurO berkata:

    sy mmg stuju klu m/pljrn matamatik nie buat byk latihan…. sy sndri pon dlu x prnah pndai matematik..
    cra nak darab pon x reti, tp tu mse drjah 4 la… skrng nie sy pon makin fhm ngn matematik nie…
    ape yg perlu buat cuma byk buat lthan, klu x fhm tnye ckgu… pstu mse dlm kelas bglah perhatian, jgn dok brgosip jer kat blkng kls tu….

  30. hamba_allah berkata:

    asalammualaikum….sya ne pminat stia ngan subjek ne…tpi law exam xpernah dpt A…law kat klas smua soalan ckgu tnya dpt jwab ngan btl…tpi dah smpai exam xtaw nk jwab pa…pa sbab 2 ar?

  31. budak_nakal berkata:

    eye_eye lr 2 .

  32. Seorang Manusia berkata:

    Assalamualaikum!! Saya ada banyak buat latihan matematik tetapi masih susah nak membiasakan diri dengan soalan yang sudah dibuat…bile tengok soalan jek terus lupa cara-cara nyer and naper kekadang bile cikgu start mengajar jek mula rasa mengantuk……boleh tolong saya…!!

  33. aidiel berkata:

    saya faham apa cikgu ajar tetapi tidak dapat ingat lama tolong bagi tahu macam mana….

  34. aliya berkata:

    saya sebenarnya suka math tp saya selalu lupa fomula setiap tajuk sebab itu setiap kali periksa saya kena ulang kaji balik…saya nk tahu apa yang perlu saya lakukan supaya saya x lupa formula tuuuuuu…….

  35. sofi berkata:

    saya nak pinjam n3 awak ni utk blog saya. Bolehkan, ya?

    saya nak apa yg awak tulis dapat anak murid saya jadikan panduan.

    by the way, awak ni tentu dah abis sekolah, ya?

    mesti cemerlang maths awak, kan!

    cheerio.

  36. soda berkata:

    salam, sy tgk bes btol tip yg awk bg. tp tula, klo xistiqamah, xjadi jgk. klo arini blja, esok stop sat, then, lusa smbung blk, mmg xjadi. die kna stp ari. dlu ckgu sy kata, stp ari awk jwb 5 soklan. mmg sy wat 5 soklan. sy tulis blk soklan tu dlm bku lathn. ble da lama 2, rs cm addict plk. trus lompat jd 10 soklan. then, da mls la nk salin soklan. sy trus bulat2 plihan jwpn. waktu xm, plg bes. kertas 1, sy blh abes 30min je. kerts 2, 20min da abes. stp formula tu, mmg sy sure sgt sbb ari2 berlatih. igt trus. :D. tp, tula.. klo yg xminat math tu, mmg problem. tp, pksa jgk diri.. ;).

    • syahidatul berkata:

      bleh x saye ikut teknik awk tue ??? saye subjek laen sng je nak dpt A tp masalahnye mt je nak dpt C pun ssh … insyaAllah sya ikut cara tue.hehehe.

  37. jcka berkata:

    dulu sekolah rendah sy minat sangat dengan matematik ni…dan sy telah lulus dlm peperiksaan …..tapi bila masuk tingkatan saya gagal…..kenapa ehhh……bleh tak sapa2 kat sini yang bleh tolong sy apa laman web teknik menjawab maths ni……sy tahun ni ulang spm lagi…….klau sapa yg sudi tlong sy hantar email kat kikakens@yahoo.com ok…..

  38. asyraf berkata:

    saya suka matematik tapi saya lemah sikit kerana matematik ialah pelajaran yang sukar untuk kita kuasai.

  39. izal berkata:

    mcm mane nak dapat A sye tak brapa pandai dlm mata pelajaran math ini..

  40. pu3 berkata:

    thank you so much bb cpte laman web nie…
    da skor A…

  41. Nur hazwani bt Yazman berkata:

    cekkum tlg lh aye dlh subj math ni susah bagai nak rak
    tlg ye saye sapai berjaya please

  42. syazwan berkata:

    saye benci sangat math tapi saya selalu dapat
    B

  43. cau~aa..... berkata:

    ek..eleh…nape math nie t0l2 so dificle hah?? dah lah bru abiz jawab exam math paper1 kat skul tadi, fuh payah giler smpai kna tembak kerna xsempat…hehe

  44. nuraliasharmila berkata:

    As’kum,sye mmang mnat math tpi knpe sye x bleh kuasai math.

  45. Pakar-math berkata:

    Belajar math perlu ada teknik dan kesungguhan untuk berjaya…jangan hanya rajin tapi kita tak tahu macam mana nak jawab soalan exam..
    untuk adk2 yanf ada problem dalam math dan add math…
    saya ada sediakan kelas tuition/tutorial di kawasan skudai,Johor…boleh contact saya kat emel ni..
    shuhairi88@gmail.com
    setahun pengalaman dlm tuition math…

  46. nurul izzati berkata:

    sye agak susah untuk fham..
    klau ckgi trng emm pening…
    dah ade fomuler..
    tapi inshaalah sye try..

  47. nur berkata:

    askum,thun depan saya ni nak naik form1 saya ni dahla x hafal sifir.saya nak score math saya pernah dapat 3 kali A je dalam peperiksaan thun ni sdih rasa.tlglah tunjuk ajar mcm mane nak hafal sifir dgn lbih cekap.

  48. izyan berkata:

    asalamualaikum…….
    sy asyik kto mint math jer
    tapi……
    sy tak dpt nk skor A

  49. nasri berkata:

    saya suka math kerana saya suka berfikir

  50. ghazali berkata:

    bagus math sangat bagus dan saya like

  51. nUr_m@rh@ini 96 berkata:

    erm…
    saya nie minat sangat matematik…
    kalau blh saya nak jadi macam ady putera…

  52. nur berkata:

    saya dh cuba ikut petua ni, but saya still tak dapat mnguasai math..

  53. nurhazfara berkata:

    cekum thanks sebab awk bagi sy lulus dlm matematisc k…

  54. cyg..emi berkata:

    sye mnt gleerrr ngn mate coz its easy to me…yaar thats right ,,something pening but its still mnarikk and i still enjoy about it…so..spe yg x mnt 2 study lagi k…

    • Aqilah berkata:

      ape petuanya yea . bagi saya math la subject yang paling sukar nak difahami .. saya ade sedikit kecewa tapi saya usaha cari bank2 soalan online kat internet . mane tau ia berkesan . kongsi rahsia lahh :))

  55. m.hilman aqil berkata:

    sifir 35

  56. m.hilman aqil berkata:

    cara membuat sifir 35

  57. baby berkata:

    Hai! sy dh berkali-kali bca petua tu tapi sy x pulak kirim mesejkan!
    bgi sy klu math x dak formuler lagi senangkan?
    yg menyusakan org tu sbb ad formuler lh betul x kta sy?

    walaupun susah bgi sy, sy hrp sy dpt score 5A dlm UPSR tahu ni.

    yg sy ktakan tadi berkli-kli sy baca petua ni tpi x pulak sy dpt A dlm ‘EXAM’ i very-very sad!!!!

    sY harap saya berjaya pada tahn ini yg pling penting bagi sy belajar bersungguh-sungguh dan dpt 5A

    iNsYaLlAh…………

  58. seha berkata:

    salam,
    mmmg btol petua 2 sume..
    sbb saye pernah alaminye…
    dulu mmg x ske subject math…skrg ny Alhamdulillah..
    sye berjaye dpt B dlm m/p math..keputusan iny lebih baik berbanding mase darjah 5.. x C , D..i2 jek keputusan nye..so kpd sume rerajin la hafal sifir n everything..now…sye berade d tingkatan 1…2010…

  59. nurul ain berkata:

    cekowm…sya ne..,minat math tapi masalah sya ,sya susah nak ingat formula…then lama lama sya x minat langsung math.tolong bagi petua supaya sya minati semula dalam matapelajaran math..i hope u all can help me…!!!

  60. nurul ain berkata:

    salam lepas baca petua yg kowrang bagi em… memg best…..insyaaalh sya akn lulus dalam math..em…korwang yg susah nak ingat formula baca kat ciny…pas2 leh hamtar komen.camne result kowrang.ha…ha..ha..i’m form 3 right now.2010….

  61. shafienaz berkata:

    saye suka math tapi
    saya tak reti sangat

  62. shafienaz berkata:

    dlm upsr ni saye dapat 2A 3B alhamdullialah sekurang kurang nye math dapat B daripada dulu dapat C dan D

    • NURUL NADHRAH berkata:

      bantulah saya 2 hari lagi nak tinggal UPSR .SAYA BUKANNYA PANDAI SANGAT ….DOALAH SAYA DAPAT 5A DALAM UPSR TAHUN 2010 INI.PLEASE………..

  63. lyana berkata:

    knpe saya selalu gagal dlm mathe walaupun paham ape yg cikgu ajar tapi bla dalm periksa selalu gagal…plezzz help macamane nk buat

  64. dania ameera berkata:

    saya senang sgt nak pikap ble blajar math tapi sya juga kadang3 mudah lupa…mengape itu semua trjadi..

  65. ain berkata:

    askum..saya x pernah dpt A..juz dpt B…sye nk juge merasa nk dpt A…pless tlong sye dpt A

  66. amar berkata:

    askum saya pernah dapat A …tpi skarang markah math saye merosot… apekah yg menghalang saye mndapat A..tlong sye..

  67. NURIN NABILAH berkata:

    Saye ni pelajar tingkatan 2 sye slalu dpat keputusan dlm exam E kadang2 d or c…sye mohon tolonglah ajr sye mcam mnew nak kuasai matapelajaran math…..sye dah buntu..klau bleh sye nak dlm exam UK1 ni sye dpat b+ atau a+…sye percaya klau sye bleh lulus dlm math mse depan sye cerah…SYE BUNTU PLZZ AJAR SYEW… FROM NURIN…YG PERLUKAN PERTOLONGAN..

  68. NURIN NABILAH berkata:

    KPADE EN.OSMAN SYE MERAYU TLG LAH AJAR UNTUK MENGUASAI MATAPELAJARAN MATH…SYE PERCAYA KLAU EN.OSMAN BLEH AJAR SYE,,SYE MESTI BLEH LULUS MATH DLM UJIAN UK1 INI…

  69. nazreen berkata:

    sye lmh dlm matematik….. thn lps time sye fom 1 matematik sye dpt 27 je… sdngkan sye ddk dkt kls 1 dan slalu wat latihan……. cam ne blh jd cam ni en. osman???????? tlg lar….. skang sye dh trun klas ke 2……….. tlg lar…….

  70. wahidah berkata:

    sye nk sngt lulus dlm mte pljran matemtk..so,sye hrp encik osman sudi mmbntu sye..thun ni sye nk mnduduki ppriksaan PMR..sye xnk hmpa dan kcewa kn hrpan kdue2 ibu bpe sye…tlong blz ye!!!HELP ME!!!!tme ksh..

  71. nazryxiii berkata:

    salam…saya mmg lemah trlebih lmah math nie n ada x sesapa bleh ajar sya way nk blajar math nie with da simple way jak………..anybody…………bru nie pun marks mt cma 10 jak nie nsib x amik add math kalo amik pun mybe 2/3 g2 …………..

  72. nazryxiii berkata:

    dah la taun dpn amik spm even nak jdi lawyer 2 x prlu mt tpi xkan nk bgi lack plak kan result tpi sya rsa xpa la bab sya top kalo stakat bi,bm,sej nie slalu dpt top marks tpi math sya la pling low among all form 4 kat skolah…………..

  73. wan emelin berkata:

    Matematik susah lah… =(.. bgai mnakah hendah memudahkan matapelajran nI???

  74. naniey berkata:

    aku minat math tp der yg xley msuk kt paler ny kdag2 topneng paler di atyer

  75. naniey berkata:

    meykom tanx ur kongsi un pendua mth ny kt kteowg..naniey ny dri cklah rendah mmg mint math tp h cokprom4 ny math2 gn ajarn ckgu mce prom 1,2, naniey dh xbper ingt larhhh..doa kn naniey nany boleh bwak sub mth ny l udi nk kongsi ngn nani atau nk bg pendua ny bole clling nani 0177094273 and nani jnis cemoi k…
    salam

  76. Fathiah berkata:

    hmm..saya nie x tawlah nak cakap,dari sekolah rendah sampai skunk form 5 nak amek SPM pon lemah dalam nak menguasai subjek matematik nie…tp alhamdulilah subjek lain semua ok sbb banyak yg perlu guna daya menghafal,dalm guna bab menghafal nie saye kira baik n cepat ingat…cuma masalhnya bila dtng jer subjek matematik, saya mudah jadi tertekan, jemu dan bosan…. nak buat latihan lgi lah…..
    sy cuba berubah nk suka subjek ni,tp xboleh… kekadang dia jd benci jugak bila x leh jwp soalan tu…..

  77. yana berkata:

    syer suker matematik….tpi syer xphm ler nan subtitle circle ( pelajaran form 3….) syer nk cgt taw…syer xnk ktinggalan…kwn2 ley jwb dlm peperiksaan syer nganger jer…

  78. aqi90 berkata:

    saya minat mate..tapi kurang latihan,huhuhu..tu yg tak dapat A tu, huhuhu..

  79. ladies berkata:

    susah la nak belajar math ni susah gila cam nak mampus leh x tunjukkan saye cara-caranye please

    Email me at( noorazian73@gmail.com) ty

  80. ladies berkata:

    geromnya math saye selalu dapat d je hampenye dulu saye dapat c sekarang d hampenye weeiiii tunjukla saye sangat perlukan encik please tapi untuk sementara je

  81. ladies berkata:

    tolong saye x nak terkurung dalam d je saye nak dapat b atau a saye x nak kecewakkan ibu dan bapa saye ibu saye cakap dapat b pun jadila semalam kan ayah saye ajar saye sampai menangis sebab tak tau math isshhhh harap-harapla saye leh dapatkan a atau pun b malaysia boleh ladies boleh yehhh

  82. ladies berkata:

    apo nak dikato inila nasib ku huuuuu apo nak dikato

  83. rat berkata:

    saya benci la math masa tk cukup

  84. hasanah berkata:

    salam,,syer memang sker math,p nper sush sgt nk egt format.lau ley bg la tip2 cner nk jwb math

  85. rockerz berkata:

    mmg btul tu sy pun benci gak ngan math nie.Susah woooo
    x phm tul ngan org yg pndai math camner diorang blajar hah?

  86. aida nur syafiqah berkata:

    erm .. macam mana erk ..saya susah nak menghafal sifir ..?? n saya dah cuba meminati n suka kan subjek tu .. tapi ,saya masih tak boleh menguasai nya .. ada jawapan tak untuk soalan saya ni ??? kalau ada boleh lah send kan nya di email yang saya berikan …

  87. amin yusri berkata:

    sya mla ska dlam pljran matematik ney sjak umur 13 thun .. sjak umur 13 thun sya mla ska dngan subjek matematik .. sya brsha ggih , sbab smasa umur 12 thun sya hnya mndpat B shaja .. smasa sya umur 13 thun sya brusaha dngan ggih untk mndpat A .. sekarang ini subjek pling ska matematik .. sya memilih matematik krana apabila kita mmbuat bnyak latihan matematik , otak kita akan lbih crdas . skrang sya berumur 15 thun . target sya ialah mndapat A dlam subjek matematik ..

  88. eryn berkata:

    waaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhh…sye suka matematik sbb matematik ney lah paling senang nk score A dlm exam.peeeeeehhhhhh…kalau sape yg angap matapelajaran matematik ney susah dye mmg slah sbb matematik ney ialah sebuah matapelajaran yg mengunakan otak dan matematik ini juga mengajar kte mcm ane bfikir dng mengunakan otak.owwwwkkkkyyyy…saya harp rmi yg akan suke dng matapelajaran matematikn ney..

  89. farithsha adiba(bab) berkata:

    hahaha..seronok bile bce nyh sume sye mmg mnat mthematic. tpi sye nk lebih pndai mathematics sye cbe cdangkan…buatkan la kami sume web untuk mathematic teknik2..teknik yg sye mksudkn solution of mathematic..
    urm..sye just cdgkn sje..
    haha :( :)

  90. Sylvester berkata:

    Saya jadi pening kepala jika menjawab soalan Matematik yang bercampur-aduk hingga sampai saya tak tidur malam oleh nya. Tapi bila saya baca saja petua di atas, saya tahu yg Matematik itu tak lah susah sangat, bagikan makan kekacang je..kan?

  91. fariq zandra berkata:

    saya seorang pelajar yang kurang mahir dalam matapelajaran matematik.walaubagaimanapun , saya ini seorang yang berminat dalam matematik.cuma ada ketika waktu saya malas untuk membuat latihan.itu yang membuatkan markah saya tidak sehebat rakan yang lain.saya benar-benar perlukan idea-idea yang bernas untuk lebih pandai dalam subjek ini.

  92. gie berkata:

    sa ni bkn x ska math..tp stiap kali exam gagal..tapi sa ska math..amacam pla tue??

  93. Ayang@Puteri berkata:

    sbnrny sy suka subjk math tp bila dah msk ting.1 sy mula benci tp skrng dah tinng.2 la. bg sy makin umur meningkat lg la topik susah, klu sapa2 yg cekap math tolong la bg tip skit!

  94. Ayang@Puteri berkata:

    minggu ni n minggu dpn sy exam jd sy hrp kwn2 tlng doakan sy. esk exam math ppr1 n ppr2, stres gl!

  95. Ayang@Puteri berkata:

    hrp2 esk leh jwb exam math esk. tkt ssh soalan.

  96. anis berkata:

    saya memang suka subjek matematik tapi kenapa saya tk pernah dpt a????????adakah saya [erlu belajar lebih tekat lagi..

  97. ASYRAF berkata:

    ASSALAMUAILAIKUM..
    KEPADA PELAJAR NAK PANDAI MATEMATIK ADA 2 CARA PALING MUDAH YANG BIASA DIGUNAKAN OLEH PELAJAR CEMERLANG MATEMATIK:
    1:MEGHAFAL AL-QURAN
    2:MAIN CATUR
    PERCAYALAH CARA INI SGT MUDAH KEPADA PELAJAR

  98. mienah berkata:

    saya nie suka mate…kalo blajar emg senang tgkap…tp kalo exam mecti ggal…otk jdi kocong..

  99. mienah berkata:

    harap bole bantu cya mnyelesaikan yerr…

  100. misz94 berkata:

    saya pernah gagal 2 kali dalam subjek matematik masa form2 .. lepas tu saya terus buat latihan byk2 n blaja dgn kwn yg pandai . finally , i’ve managed to get all A’s in pmr .. Alhamdulillah . mmg latihan sgt2 penting ..

  101. nur nadia binti kamarun berkata:

    tolong ler saya.tak lama lagi saya nak upsr.please…

  102. nurul ashyikin berkata:

    hurm…sye dlu mse f1 sye plg cekap pas msok f2 trs meleset..mcm mana ekkkk..plikkk

  103. mama berkata:

    minta tips..mengajar anak agar mudah faham matematik..dan kaedah format ujian..tahap 1 darjah 2.Kesian dengan anak2 tahap 1 kaedah ujian yang diberi oleh MGB standard UPSR..murid dlm kelompok ini masih baru…

  104. comel berkata:

    sesiapa yg dah besar tu tlg saya.saya x pernah dpt A tinggi dlm math.saya dah nak upsr ni tlglah saya

  105. alang berkata:

    sy berusia 14thun,saya sangat lemah dlm subject math,sy x pernah dpt a dlm math,semakin hari sya rasa semakin mustahil nak capai cita-cita saya.dah macam-macamlatihan sy dah buat,tp langsung x b,kesan.tolonglah saya!!!

    • mama berkata:

      saya jhbhvvsjknnmx,m,mznnnannknjbxbnmnmnmnmxnjnsm,m,djnjsjshjhbhhhxhbxbhbcnbbnbnbndcnvndbn dbnsnbnbsamnbanbkjj lokalba anbna akka hjalkl;klajkama kknannmz//akakjkaka kkaknanannnaka annaa ajajopoakoaopopaka kokokokoloknjanjanbanhjbaj bbabbbab kalau faham tel saya understand

    • Aqilah berkata:

      senang , mintak bantuan cikgu . tula jalan paling mudah . kalu menghafal tapi x paham x guna . cube buat formula sendiri yang menarik atau minta bantuan guru :) pasti cayalah !

  106. jue berkata:

    saye ni seorang yg lemah matematik saye pon x tau mcm mane lagi nak latih diri saye ni……..
    saye da penat da x tau nak wat
    care ape lagi hhhhhhhaaaaaaaa malunye…..

  107. ervan berkata:

    saya slalu dpt D atau E math..tp sy berazam utk dpt A..tlnglh sy bg tips y berkesan utk dpt A…tlng sgt2…

    • Emelda berkata:

      kalo mahu dapat A , kamu hendaklah menumpukan perhatian semasa guru mengajar dan jngan bermain saje..perlu practis3 dan kalo x paham mcm mna nak buat soalan math ini , tanya dengan cikgu macam mana cara untuk menjawab soalan math..mcm saya dulu sya asyik dapat C saje..lepas 2 saya practis3 dan tanya cikgu..
      setiap hari aku practis3 dan akhirnya ku dapat A dlm UPSR..
      sekarang ku kat kolej

  108. Emelda berkata:

    soalan math mmg senang bagi saye

    • nur aqira syarmimi berkata:

      kakak kakak nak tAHU KAH SI MIMI TU KAN CANTIK KAN Kakaknak tahu semalam saya ada tengok sesuatu bergerak baru tu saya pirgi ke dapur saya ada tengok orang di sedang buat apa dia pandang dengan saya saya terus lari rupa-rupa itu mimipi.
      itu lah kesah sendiri tidur.
      terima kasih.

  109. tyra berkata:

    ni,,,sy x faham langsung cikgu math saya ajr..
    saya x tahu mcm mane nak buat math sy a

  110. kim berkata:

    saya dari darjah satu hingga darjah enam memang gagal dalam math,selalu kena marah,kena cubit..huhu. tp apabila dh masuk f0m1, math saya lulus, dan apabila masuk f0m2, math saya paling tinggi di dalam kelas dan hanya saya seorang je lulus, tp markah bukan nya besar mane..50 ke atas je..
    jadi, saya ingin nak belajar dari sekarang..makin lama math bagi saya makin menyeronokan..hehe. gud luck..!!

  111. 3r!3y_7y4 berkata:

    sy4 ny dri dlu smpy skrunk f2(2010) pyh sgt nak skor a @b dlm m3 cam ne ye agk nyerw nak skor…mcm2 dah wat but mybe bkn rezeki kot..minat mmgla time wat ltihn bleh wat rsa best m3 ny but bila exam xleh wat plak nape ye??? arap2 nnty ada petunjuk..AMIN..Doakan yerwww..tq

  112. 3r!3y_7y4 berkata:

    aq rsa msti ada kwn aq bca dan tahu sper tulis ny coz aq ltak nma ny..klah…klw rsa ada cra skor a @ b m3 time exam call jerw 0174678830 nme pu3….bye3,,gud luck to all in m3

  113. yoges berkata:

    i sk bt mtik tapi 1 thing , i x fhm topik quadratic expressins and equation,mathematical reasoning,probability,tranformation,Earth as a sphere n plan and elevations

  114. faris berkata:

    saya pn sama la math nk lulus cukup2 mkn pn susah tau x…tp slh saya gak sbb mls bt ltihn mate…

  115. arfah berkata:

    saya sering gagal dalam ujian matematik..ini kerana sukar bagi saya untuk memahami pelajaran matematik di sekolah..agak-agak macam mana la nak buat kasi pandai sikit itu matematik..hmmmmmmmmm

  116. onyel berkata:

    cya sering gagal dlm mata plajaran matemitik…selalu dpt E dlm ppriksaan….jdi mcm mna cara untuk bljar matemitik??lagi pun ne adalah subjek yg cya benci…

  117. Cykien Ahmad berkata:

    Sya taon nyh nak amek pmr…..tpi sya slalu failed math….smpai saya fedup….sya hya tlalu mnat sN dan Bi….tpi cita2 sya untuk mnjadi dokto forensik…mstilah math kna A….tpi…..sya xyakin dgan math sya……slalu failed…..suda byak wt lthan….sya slalu lupa formula…….

    • azlyn lyn berkata:

      smalh….sya srankn cba bnykkn mnghafal f0rmula math 2….sya p0wn slalu failed jgak…tpi x slah klau kte mncba…

  118. ASHRAF berkata:

    saya memang dah cuba tapi budak-2 kelas saya tolol tolol semua,, mase matematik ade yang tidur ,tak bawa mesin kira x hafal sifir.. saya dah usaha … tapi nak buat macam mane lagi… boleh tolong tunjukan jalan..? SHOW ME THE WAY,,, SAYA MAHU JADI PELAJAR YANG HANDAL MATEMATIK….

  119. nur fashihah berkata:

    TOLONG AJARKN SAYA MACAM MANE NAK MAHIR DALAM MATEMATIK…..SAYA SELALU MENDAPAT C DALAM APA PUN..KALI NI SAYA BETOL2 NAK A DLM MATEMATIK

  120. jamesbond007 berkata:

    dulu sye x pandai sekrang spew nk belajar mt beritau sye…..no pon sye 999 call jerk nanti sye jwb

  121. Aqilah berkata:

    math math , setiap peperiksaan nak dapat A , tapi masalah utama adalah x ingat FORMULA . boleh x tolong bagi soalan yang menguji minda berserta dengan jalan kerja dan formula penting yang ringkas . antara salah satu cara , duduk menghafal formula , tapi lebih baik kalu ade formula ringkas online yang membolehkan pelajar berasa x berat , bosan dengan formula dalam buku je . buat formula yang senang ingat , ringkas dan menarik . memang sukar permintaan saya nie , tapi ni lah salah satu cara untuk memudahkan pembelajaran . saya harap , permintaan saya dipertimbangkan dengan baik . thankss

  122. amir asyraf berkata:

    bagaimanakah cra untk membuat mt3 dengan pntas dan betul ddengan jawapan yang sya berikan…..

  123. vinesh berkata:

    Tuan bolehkah saya dapat senarai formula untuk matematik?

  124. fifi berkata:

    math….pembelajaran y kbnyakn orng benci…tpi saya tidak…tetapi saya pelik,walaupun saya suka dan enjoy dengan maths,markah saya tetap menurun.. tpi saya akan coba sedaya upaya untuk lulus kli ini….kpada smuanya semoga berjaya dalm metematik..

  125. yanie berkata:

    sye slalu gagal….

  126. gee berkata:

    i hate maths….tak pernah lulus

    • Nieda berkata:

      Hhaha, ko benci math sebb ko tak pernah lulus jew? macm mn nak lulus, kalu ko x study! banyakkan buat latihan dan baca buku math supaya lebih paam! jangan HATE math hanya kerna ko tak pernah lulus! ITU HANYA ALASAN!!!! :P

  127. Nieda berkata:

    Em, saya suka MATHEMATIK! saya tak pernah GAGAL dalam matapelajaran ini,wALAupun saya hanya dpt C or B saya tetp bersyukur! Thanks t0 my teacher :)! d0akan saya lulus Exam NIE!

  128. shahizam berkata:

    sye nmemang tk suka math tpi slalu buat latihan math tpi gagal jugak

  129. muhammad adam berkata:

    sy tringin nk terer math,actly mcm mne kte nk blja basic math dgn cepat ea????

  130. siti nurizzati binti hamdan berkata:

    saya suka matapelajaran matematik tapi saya susah nak ingat formula bab dua.so,macam mane saya nak ingat dan tahu tentang math????

    /

  131. azlyn lyn berkata:

    sya sbenarnya mnat jgk ngan math nie….tpi sya merasa susah nk ingt f0rmula,dan cra pnyelesaian…mcm mna nk tngktkn lgi prestasi sya dlm plajaran math nie…

  132. suebieber berkata:

    sye punye mrkh mathematics dpat 89%(wktu tue soalan ssah dan x rmai dpat A)…pstu ade seorng bdak nie die tnye”mcam mne awk bleh pndai math sngat arhh,ape tips nye”…sye jwab”bnyak wat ltihan 2B..”dan skarang nie sye akn ckap tipps yg ade kt pharagraphs nie..thank u very much..

  133. alexandra 'da vouge' gurl berkata:

    time kasih lah pada sape2 yg bagi tip2 ni…mmg bagus dan berguna pada seorang pelajar yang betul2 nak mendalami ilmu matematik tapi tak tahu caranya…TERIMA KASIH!!

  134. aku yang kiut..huhu berkata:

    terima kasih banyak2 kepada yg bg tip nie.. amat berguna pada sy yg selalu dapat d dlam math…walaupun baru ting.2, tapi sy dah risau macam mana nak ambik spm..cbb semua dah tahu yang pmr nie asas kepada spm…

  135. ayie berkata:

    betul2…sye stuju…..kbelakangan nie sye ckup meluat nan matematik sampai markah ujian sye menurun dngan ketara……

  136. hanafiah berkata:

    salam… saya baru je lepas habis final matematik kejuruteraan 3. saya tak tau nak kata apa…saya dah buat yang terbaik dan termampu… masa dalam kelas,ok je..sya hampir dapat 5 kuiz sya markah penuh… asignment pun sama.. tapi mcm mana masa final…sya x mampu nak buat apa2.. sya jd tension..berpeluh dan rasa mcm nak pitam masa nak jawab soalan.. sya hilang fokus,,, dan sekarang sya x harap dapat A untuk mat ni. tension saya sampai mengalir jugak air mata.

  137. miera zatiey berkata:

    kepada sape yg boleh tolong saya……

    tlg ajar saya mcm mane nk buat formula mathematics????? :)

  138. mcm mne nx dpt A maths .. saya dlm ujian maths salu dpt B .. ade dpt A pun kDg2 … ssh nye … i will d0 the best 4 my exam maths paper …

  139. hanafiah berkata:

    salam..thanks suma..bru je dapat result… memang betul..kalau da usah memang ada hasilnya.. walaupun final haritu sya menangis dibuatnya.. tapi sya bersyukur..kerja keras sya membuahkan hasil..walaupun tak berapa baik sangat.. sya dapat A- untuk exam mat kejuruteraan 3.

  140. Fika Fikaza berkata:

    …hm…mcm mna aq nk lulus maths…tp msti gk nk wt yg trbaik…next year aq akn mnghadapi PMR…n maths is very important subjek…

  141. YUSRI YUSOF berkata:

    SAYA LEMAH DALAM MATA PELAJARAN MATEMATIK…SAYA CUBA UNTUK MEMAHAMI…TETAPI SAYA SELALU LUPA…APAKAH YANG SAYA PATUT BUAT?

  142. TOP~big bang~ AFI berkata:

    aku nie xlame lagi nak pmr,p aku 0k gax math,p yang pling aku xsuka t0pik yang ada gmbar rajah n then nak kna cri yang ni brapa degree yang tu bpa degree…stress aku…asyik2 slah jew pat 2…haahaha…part linear equati0n aku pling pr0….heee~~~
    mmm,skrang nak tnye cmane nak pulihkan 0 bgila tip cmane nak bg aku lulus dlam chapter yang aku ckap td…susah gler!!!!
    rimas aku chapter tu…… yang part circumference pun aku bnci….huuu~~~plis help me!!!

  143. yusra berkata:

    saya ni mmg la bodo math,dr darjah 4 sampaila form2 ni xprnh dpt A ke B ke..sy setju gak dgn seperti yg dinyatakn iaitu buat latihan bnyk.tp sy ni mmg la bnyk bli buku latihan math tp ble buat,,pstu ble smpe 1 soalan yg x tau jwab trus mlas…tp mmg la bnci math…ble bace 5minit trus tido…ble tngk je bku yg berkaitan dgn math,,otak saya trus x bleh nk program..ckgu ajar pagi,,balik skolh trus lupe cmne nk buat…cmne tu…tp klo sain ke bm ke atau subjek yg lain saya bleh buat..sbb x prlu mengira..sbb bleh bce buku.ble bce buku bleh la jwab exm…tp math die kne kire,klo x tau kire x bleh buat……..please……help me……..

  144. zaza nishi berkata:

    saya s’lalu dapat markah teruk..macam mana ni…

  145. Eunice Chan berkata:

    mslah sy ialah…susah nk igat formula addmath..
    sbb terlalu byk step nye….bley tnjuk ajr ckit?..tq..:P

  146. nurul jannah berkata:

    saya tdk berminat dgn mate plajaran mathematics.dan itu membuat kan saya cepat bosan dgn mate pelajaran ini..tetapi mathematics ade lah 1 subjek yg penting dalam semua bidang…ape kah care lain yg boleh saya lakukan untk memupuk mnat sy dalam mate pelajaran matematics.hrap diberi tunjuk ajar.

  147. eyra zafira berkata:

    ye…la……tuuuuuuuuuuu………………

  148. Eena berkata:

    sy…kllu x tau sy tinggalkn jer…dh x pndai..x tau nk tulis aperr…kesiannn…

  149. hayl_deef berkata:

    saya minat math smpai dlm tdo pn mimpi tngh jwpn soaln math. Plng saya suka topik pembezaan n pngkamiln…

  150. nur dalili berkata:

    saya harap nanti ujian matematik akan lulus dapat A amin

  151. Nora berkata:

    semoga info ini dapat memberi manfaat kpd pelajar2 yang lain….

  152. syahidatul berkata:

    saye semua lulus tp MT je yg tak lulus2 hmm…selalu dpt mrkh 40-43 nyawa2 ikan je..T.T…

    • atikah berkata:

      saya lagilaaa.hampeh sealu dapat 56 jew abis tingi 8 aduh masa nak periksa tu mcm nakpecah je otak ni dok pikir…tolonglahhhhh saye..mcm mane nak bagi mningkat yeyeyeeyeye

  153. cg asiah berkata:

    kasian kamu semua.sya bekas guru.tak dapat bantu banyak.sya di shah alam.tapi apa dapat kongsi 1.mula-mula kenal pasti apa masalah kamu.tak faham kat mana .bahasa inggris ke.jadi cari makna dulu.kemudian fahamkan apa maksud term tu.formula tulis kemudian letakkan kat tempat yg kamu selalu tengok.supaya nampak hari2.buat latihan yg belajar hari tu di rumah.buat kumpulan belajar.tapi betul2 belajar cari kawan yg pandai tapi sanggup bantu.buat baik dgn cikgu

  154. ema berkata:

    saya susah nk faham math .help me plss .

  155. sye pun sme :) ,kadanq2 sye nk dpt matapelajaran A atau B pun qaqal mse darjah 1 dn 6 , sekaranq pun sme jqak qaqal matapelajaran :( , mcm mne teknik jawab matematik bq kefahaman :) senanq la hati sye :) , insya Allah sye jnji , sye tk kn qaqal lqi :) tolonq la sye :( , sye nk lulus matematik barula sye adela cemerlanq :) :(

  156. Eis Wan berkata:

    saya ada kaedah untuk mempelajari metematik dan mengingat formula atau rumus2 matematik dengan hanya sekilas pandang.
    kaedah ini membolehkan saya dapat mengingat fakta sains dan mengingat jarak planet dari matahari dalam masa kurang dari 10 minit…
    sila layari laman web ini; (kaedah mokhdar)
    sejak saya menggunakan kaedah ini,saya lebih senang utk memahami apa yg disampaikan oleh guru saya..

  157. Terima kasih kerana memberi tips untk blajar math. Thanks ya

  158. azrin berkata:

    salam susah bh math ne..api lw kita tw mcm mana nak jwb ia ny sangat senang sekali,,,,,,,,17.11.2011 spm 2011 yahooo

  159. Muhammad Adib berkata:

    saya memang susah hendak faham apabila hendak belajar matematik……bagaimana saya hendak mendekati pelajarang math ini??

  160. Ini Adah berkata:

    cuba fokus dlam math..

  161. Ini Adah berkata:

    em..sya slalu gagal dlam math macam mana sya nak mahir dlam math…

  162. syafiq lik-lak berkata:

    erm saya pelik kenapa apabila mata pelajaran math saya sangat benci dengan pelajaran tu dan apabila peperiksaan saya selalu ggal apakah cara supaya saya tidah benci pelajar itu

  163. sangat susah berkata:

    Saya tak taw camne nak hafal sifir tolong lah saya.
    :D

  164. NURSYAHIRAH BINTI MAT RADZI berkata:

    sye syahirah. .sye nie plax. . darh paham apew yunk ckgu ajr . .but sye snang jgk lupe. . ble mse untok wat sorg2 darh pning. . bab lupe ckgu ajr. .

  165. kannan berkata:

    saya suka math kerana saya tak faham

  166. nuru anis binti mohd ariffin berkata:

    assalamualaikum saya nak tanya sikit kalauh kita bencii math kita takkan pandai ke

  167. syafirizam berkata:

    macam mna nk blajar
    ska plajaran 2
    tpi ssh nk msuk kpala

  168. mira berkata:

    Pelik kenapa org rasa ssh sgt math ni..math ni bg sy peljarn yg paling fun..xngantok..sy xsuka pelajaran mbce..ngantok… math ni bkn lh smata2 nk bt latihan…korg anggap die mcm teka teki..try solve kn soalan teka teki…slain pada tu…korg kena bt satu buku formula yg cute n menarik utk korg bljr… <3 best tau…

  169. chiRa mi'kaeDe berkata:

    sebut jer matematik memang mood changed…. :( tak faham lar napa subjek nie susah nak lekat kat ati.. lum masuk addmath, tambah pusing kepala.. huu.. but, i’ll try my hardest to love it coz da duduk science stream… thax 4 da advice !! :)

  170. eyraa berkata:

    knp bila ujian jew mesti dpt A- x prnh dpt A+….
    dpt A+ pun jarang2….
    huhuhu…

  171. chichie.... berkata:

    sya pun minat jga bah maths….:)

  172. Nurul Hasmia Nasri berkata:

    saya bukan tak pandai matematik tetapi saya agak sukar untuk menjawab soalan seperti ( 3a x 2c).. saya mintak tolong cam na nak kuasai soalan matematik seperti ini…

  173. Nurul Hasmia Nasri berkata:

    cam na nak ingat cara menjawab bentuk piawaian???

  174. nurul asma bt yusof berkata:

    nk wt cm ane ny asyk gagal je

  175. nurul asma bt yusof berkata:

    umm……plez bg jwapan kt sy nk cemerlang lam mtmtik cm ane

  176. nur shamiera berkata:

    kne pikir sndiri

  177. zahira berkata:

    periksa pertama math sy dpt 97%
    periksa kdua sy dpt 89%
    menurun lah…
    periksa ketiga janganlah menurun lagi….

    saya nak kongsikan taktik pandai math…
    sbenarnya sy ni bkan rajin sngat pun dalm wat latihn math ni…
    kadang2 je..
    tp sy ok dlm math ni sbb…….conth,arini cikgu ajar topik 1…
    korang kene fahamkan apa yang cikgu tu ajar pda ari tu jgak…
    jngan tngguh2 kan…
    nanti klau ckgu dah ajar bab 2 tp bab 1 x paham2 lagi kan susah..
    nak tau x,klau nak exam sy x ulangkji sngt math…
    sy lbih tumpukn pda sains….sbb sy lmah sains…
    by zahira..form 2..

  178. saya ni periksa math je asyik dapat c je mak saya asyik marah saya cam na nak dapat math score A

  179. sharifah fatnin uzma berkata:

    saye mmg ske sngat pelajaran matematik..
    saye cuma ad beberapa bhagian yg sy x fhm .. terutamanya , area , volume of liquid .. sy bru drjh 5 ..

  180. afrina berkata:

    assalammuuailaikum saya
    ada ujian pksr 4 saya selalu gagal dalam mata pelajaran math boleh tak anda yang tahu math memberi tips atau doa kan saya semoga berjaya dalam ujian ini kerana saya selalu mendapat markah 16 atau 35 tolong ye semua assalammuailaikum

  181. shahira berkata:

    sya mla2 mang x mnat math tpi msa msok fom 3 sya dpat ckgu grang sngat2 mnkut an taw…dy nk ank mrd dy msty llus..nsib bek sya llus tpi dy slalu swoh sya uat at dpan..mnkot an atw…sya ley jwap tpi law kna jwap at dpn too sya jdi glbah…sjak msa too la sya kna bljar gax math gan mbe2 sya..so smpai skunk la sya da mla mnat math n slalu pat a…

  182. irfan berkata:

    saya memang minat dengan maths..tetapi bila dah belajar saya mudah lupe

  183. http://bing.com berkata:

    “Teknik Belajar Matematik Petua Harian Kemahiran Belajar SmartStudy” was indeed a relatively excellent posting, .
    Keep publishing and I am going to continue browsing!
    I appreciate it -Erica

  184. Nursham Khaira berkata:

    arhh!! saye memang suke math..tapi susah la =_=”

  185. kim berkata:

    saya memang minat nak belajar metematik, tapi otak saya lembab..rasa sedih sangat, saya belajar dalam bidang engineering selepas habis spm, di IPTA keputusan peperiksaan dalam subjek matematik gagal.dan saya terpaksa repeat semester..saya berusaha juga tamat pengajian di IPTA, dengan keputusan nyawa nyawa ikan…: saya bertekad nak pandai math juga..

  186. DAYANA berkata:

    saya pun tak pandai math .walaupun dengar cikgu cakap dekat depan .tapi saya akan berusaha .sebab berusaha itu tangga kejayaan .saya budak baru belajar kalau salah tolong tunjukkan .SAYA NAK DAPAT [A] DALAM MATEMATIK .

  187. Kakak berkata:

    Sye benci math..dri kecik sampai besar..hati sye terguris bila cikgu math sindir..dpn kawan2 lak tu..sye xthu nk start syg math..sye xnk sampai sye benci cikgu math disebabkan math..

  188. budak sekolah berkata:

    saya memang minat sngd ngn mta plajarn math … tpi saya slalu dapat B … x prnah dpat A … boleh bg tips untuk mudah blajar math ?

  189. The only damage to the Braswell home was to the free-form, faux, rock wall about 30-feet long, built to
    conceal their swimming pool and protect pool equipment. Since
    you may not have electricity, (if you had to turn
    the main breaker off), you could really use a cordless screwdriver or cordless
    drill with a screwdriver bit. Pellet Stoves Are
    Higher Priced Than Traditional Wood Stoves You can expect to buy a
    pellet stove and have it installed for $2,000 – $4,000, depending on the style,
    and bells and whistles you choose.

  190. choi co tuong berkata:

    Videos of the recipes are available, so you can follow how to create your culinary masterpiece
    step by step- and note how far you have completed, so you neither
    repeat nor leave out any ingredients and directions. Motor racing is certainly the “ultimate rich boy’s sport”.
    Mathematical mindedness is gained when games involving calculation is played
    against a computer and timed.

  191. Marcy Berry berkata:

    78,000,000

  192. SITI AISYAH berkata:

    gua lelong badan saya. marix4

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: