Berani mencuba

Majoriti pelajar yang ditanyakan soalan “apakah yang anda paling takuti sebagai seorang pelajar?” akan menjawab bahawa mereka takut gagal.

Satu perkara, bagus jika anda takut gagal dan mula berusaha bersungguh-sungguh untuk berjaya. Kegagalan boleh mencetuskan rasa takut dalam diri pelajar hingga mereka bermati-matian berusaha untuk mengelakkannya.

Namun, satu perkara yang tidak baik jika anda terlalu takutkan kegagalan ialah, anda akan takut untuk mencuba. Maksudnya, takut gagal kemudian takut mencuba.

Contohnya, anda pandai melukis dan ada satu pertandingan melukis di kawasan anda. Anda hendak masuk pertandingan itu tetapi anda takut gagal, atau takut jika anda tidak menang. Kalau tidak menang, anda mungkin akan rasa sangat kecewa. Jadi apa anda buat? Anda tidak memasuki pertandingan itu. Mengapa? Takut gagal kemudian takut mencuba.

Anda perlu ingat, jika anda cuba, anda mungkin gagal atau anda mungkin berjaya. Kita tidak pasti. Tetapi satu perkara yang pasti, jika anda tidak mencuba, anda pasti tidak akan berjaya!

osman affan

Osman Affan

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: