Mutiara Kata

Memburu kejayaan tidak seperti menjamu selera di kedai makan; makan dahulu bayar kemudian. Memburu kejayaan umpama menanam pokok buah-buahan. Tanam, jaga dan nikmati hasilnya kemudian. ~Osman Affan~

Ada masanya kita terlalu tidak sabar untuk mengecap kejayaan. Hari ini kita belajar, esok lusa kita sudah mahu berjaya dengan cemerlang. Ada yang lebih malang lagi, mahu berjaya dahulu dengan cemerlang baru mahu ada semangat untuk berusaha.

Kita perlu ingat, kalau kita bersifat tidak sabar dalam mengejar kejayaan, kita akan mula mencari sesuatu aktiviti yang memberikan kepuasan dengan cepat. Contohnya, ada orang yang mahu menjadi kaya tetapi tidak sabar kerana usaha untuk menjadi kaya akan memakan masa yang lama, mungkin bertahun-tahun. Jadi, apa mereka lakukan? Mereka beli nombor ekor, dengan harapan, jika kena, mereka akan kaya dengan segera.

Malang juga kerana saya tahu ada orang yang bertahun-tahun habiskan masa beli nombor ekor tapi masih juga tidak kaya. Malah, jika masa yang bertahun-tahun itu dihabiskan dengan berusaha di atas jalan yang halal dan diberkati, sudah pasti mereka akan kaya raya sekarang. Fikirkanlah…..

osman affan

Osman Affan

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: