Mutiara Kata

Imaginasi adalah lebih penting daripada kebijaksanaan. ~Albert Einstein

Imaginasi adalah sesuatu yang amat berguna kepada pelajar. Ia boleh membuat pelajar merasa bahawa belajar itu susah, atau belajar itu senang. Maksudnya, jika di dalam imaginasi pelajar itu menunjukkan bahawa belajar itu adalah perkara susah, maka pelajar itu pasti merasa susah semasa hendak belajar.

Begitu juga sebaliknya jika imaginasi pelajar menunjukkan bahawa belajar itu mudah dan menyeronokkan, ia akan menjadi nyata.

Jadi, jika anda belajar itu susah, periksa semula apakah imaginasi anda terhadap pelajaran?

osman affan 

2 Responses to Mutiara Kata

 1. remyjo berkata:

  Assalamualaikum,

  En osman, macammana nak create imaginasi suka pada pelajaran tu… macammana kalau cikgu yang mengajar tu tak ceria, tak da saikologi dan motivasi nak mengajar…
  Bila nak belajar subjuk tu maka terbayanglah wajah cikgu yang tak ceria tu, jadi susah nak create imaginasi yang baik bagi subjek tu….

 2. Osman Affan berkata:

  Waalaikumsalam.

  remyjo, imaginasi bermula dari dalam diri kita sendiri, kalau dah betul kita kuatkan imaginasi yang belajar tu menyeronokkan, gangguan luaran macam yang Remy cakap tu dah tak mengganggu sangat. Buktinya, dalam kelas yang cikgu nya boring, tak bersemangat, tak ceria, tak ada motivasi dan tak ada saikologi, masih ada pelajar yang dapat belajar dengan baik dan mendapat markah cemerlang kan?

  So, sebagai permulaan, ia bermula dengan kita. Lepas tu, ada lagi beberapa perkara yang perlu dilakukan untuk membantu imaginasi kita ni. 🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: