Apa yang ingin anda capai 5 hingga 10 tahun akan datang?

Jika anda sekarang berumur 15 tahun, apa yang ingin anda capai bila anda berusia 20 tahun dan apa yang mahu anda capai bila anda berusia 25 tahun? Begitu juga jika anda sekarang berusia 16,17,18,19,20………. apakah yang ingin anda capai dalam 5 ke 10 tahun akan datang?

Jika 10 tahun akan datang anda bercita-cita menjadi mekanik paling hebat di daerah anda, tentu anda tahu yang anda patut mula belajar sesuatu tentang kerja mekanik mulai sekarang. Jika anda mahu menjadi seorang tukang masak professional 10 tahun akan datang, tentu anda sedar bahawa anda perlu belajar kemahiran memasak itu bermula sekarang.

Tambahan lagi, bila anda mahu jadi mekanik atau tukang masak hebat, anda juga perlu pandai menggunakan bahasa selain bahasa melayu, terutamanya bahasa Inggeris. Bahasa ini akan membantu anda belajar dengan lebih banyak tentang bidang anda kerana banyak bahan bacaan dan bahan pendidikan tertulis dalam bahasa inggeris. Jadi, anda perlu tingkatkan penguasaan bahasa inggeris sekarang.

Ini adalah contoh kebaikan berfikir dan melihat kepada cita-cita anda di masa akan datang kerana ia akan memberitahu anda apa yang patut anda lakukan mulai daripada sekarang.

osman affan

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: