Penampilan diri sebagai seorang pelajar

Sebagai seorang pelajar, imej apa yang ingin anda tonjolkan? Adakah anda mahu imej ulat buku? Imej seorang pemimpin? Imej pelajar bijak? Imej pelajar popular? Satu peringatan daripada saya, guru dan pelajar lain tidak tahu apa yang ada dalam hati anda. Mereka tidak tahu sama ada anda seorang yang jujur, bijak, berkarisma atau mempunyai bakat kepimpinan.

Namun, mereka hanya boleh meneka apa yang ada dalam hati anda atau apa personaliti anda berdasarkan imej yang anda tonjolkan. Jika anda sentiasa berpakaian kemas, ia menonjolkan imej yang bersih, teratur dan sopan di mata pelajar lain dan juga guru. Jika anda sentiasa bercakap dengan sopan dan bahasa yang baik, anda akan dilihat sebagai pelajar yang berhati mulia, mendapat didikan sempurna daripada ibu bapa dan mudah didekati. Sebaliknya, jika anda bersikap biadap, tidak menghormati pelajar lain dan berpakaian tidak kemas (kemas tidak semestinya memakai pakaian mahal), anda akan menonjolkan imej yang anda tidak patut didekati.

osman affan

Apa kaitan penampilan diri dengan kemahiran belajar? Satu, penampilan diri akan membuat anda disenangi rakan pelajar dan guru. Jadi, anda mudah mendapat kerjasama mereka dan mereka akan sedia membantu anda dalam pelajaran.

Kedua, penampilan diri yang baik akan meningkatkan keyakinan anda untuk lebih berjaya. Jika penampilan anda seperti pelajar cemerlang, anda akan rasa yakin seperti pelajar cemerlang. Jadi, pilih satu imej yang ingin anda tonjolkan dan pastikan imej itu akan membantu anda mencapai apa yang anda inginkan.

osman affan

p/s Berpakaian kemas juga tidak semestinya pakai tali leher dan kot (seperti gambar di atas). Baju seragam sekolah biasa sahaja sudah boleh kelihatan kemas jika kena caranya.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: